Jak usunąć konto na Fb – lub po prostu je dezaktywować

Co zrobić, aby dezaktywować swoje konto albo skasować je na FB – dowiedz się czym to się różni i jak usunąć lub dezaktywować konto na Facebooku.

Zdecydowanie jesteśmy fanami social mediów i zazwyczaj podpowiadamy wam, jak publikować efektywniej.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu zdecydowaliście się pożegnać z Facebookiem, warto najpierw dowiedzieć się, jakie tak naprawdę są możliwości. Możesz jedynie zawiesić konto lub trwale je usunąć. Co to oznacza? I co będzie lepsze: trwałe usunięcie, czy czasowa dezaktywacja konta na Fb?

Jak usunąć konto na FB : co się stanie po usunięciu konta

Jeśli zdecydujesz się usunąć swoje konto na Facebooku, pamiętaj, że gdy to zrobisz:

  • Usuniętego konta nie będzie można ponownie aktywować.
  • Profil, zdjęcia, posty, filmy i wszystkie inne dodane przez Ciebie informacje zostaną trwale usunięte. Oznacza to, że nie będzie można odzyskać żadnych dodanych na FB treści.
  • Stracisz także możliwość korzystania z aplikacji Facebook Messenger.
  • Nie skorzystasz z funkcji Logowanie przez Facebooka w aplikacjach, w których było używane konto na Facebooku, takich jak Spotify czy Pinterest. Odzyskanie dostępu do tych kont może wymagać pomocy ze strony obsługi odpowiednich aplikacji i witryn.
  • Najważniejsza informacja dla właścicieli stron firmowych na Fb: usunięcie profilu, obejmie również twoje strony!
  • Niektóre informacje, np. wysłane przez Ciebie wiadomości do znajomych, mogą być nadal widoczne po usunięciu konta. Dzieje się tak, ponieważ kopie wysłanych wiadomości są przechowywane w skrzynkach odbiorczych adresatów.
  • Korzystasz z Oculusa? Jeśli używasz do logowania konta na Facebooku, to jego usunięcie spowoduje jednocześnie usunięcie Twoich danych na platformie Oculus. Dotyczy to także zakupów aplikacji i osiągnięć. Stracisz możliwość dokonania zwrotu aplikacji, a punkty zgromadzone przez Ciebie w sklepie Oculus przepadną.

Dlatego, jeśli się wahasz, możesz po prostu zrobić sobie przerwę od Facebooka i tymczasowo dezaktywować konto Fb.

Tymczasowa dezaktywacja konta na Fb

Co dokładnie oznacza tymczasowa dezaktywacja konta na Fb? Jeśli zdecydujesz się na ten krok, inni użytkownicy nie będą mogli zobaczyć ani wyświetlić Twojego profilu na Facebooku. Jednocześnie:

  • Twoje zdjęcia, posty i filmy nie zostaną usunięte.
  • Nadal możesz korzystać z komunikatora, czyli aplikacji Facebook Messenger. Twoje zdjęcie profilowe będzie nadal widoczne w konwersacjach. Można też będzie wyszukać Cię według imienia i nazwiska, aby wysłać Ci wiadomość.
  • Twoi znajomi będą nadal widzieć Twoją obecność na Facebooku i będą mogli wysyłać Ci wiadomości.
  • Nadal będziesz mógł zalogować się przez Facebooka w innych aplikacjach, takich jak Spotify, Pinterest czy gry.
  • Jeśli korzystasz z Oculusa, to nie będziesz mieć możliwości korzystania z konta na Facebooku w celu uzyskiwania dostępu do Produktów Oculusa i swoich informacji na platformie Oculus.
  • W każdej chwili możesz ponownie aktywować konto i wrócić do stanu sprzed dezaktywacji konta na Fb.
  • Najważniejsza informacja dla właścicieli stron firmowych na Fb: dezaktywacja profilu, obejmie również twoje strony!

Ok, znasz już konsekwencje i wiesz, co się wydarzy – niezależnie, czy wybierzesz trwałe usunięcie, czy jedynie czasową dezaktywację konta Fb. Pora zatem przejść do konkretów, czyli:

Jak dezaktywować konto na Fb

Aby tymczasowo dezaktywować swoje konto na Facebooku wystarczy:

  1. Kliknąć ikonkę “więcej” (trójkąt) w prawym górnym rogu Facebooka i wybrać Ustawienia i prywatność, a następnie Ustawienia.
Jak usunąć konto na Fb lub dezaktywować konto na Fb

2. Następnie kliknij opcję Ustawienia prywatności w menu z lewej strony.

dezaktywacja konta na Facebooku - ustawienia prywatności

3. Dalej kliknij Twoje informacje na Facebooku i kliknij opcję Dezaktywacja i usunięcie.

Jak usunąć konto na FB? Dezaktywacja konta na Facebooku - wybierz odpowiednią opcję

4. Wybierz opcję Dezaktywuj konto i kliknij “Wyświetl”.

5. Teraz wybierz Dezaktywacja konta, a następnie kliknij przycisk Kontynuuj dezaktywację konta i wykonaj instrukcje w celu potwierdzenia dezaktywacji.

Jeśli jesteś właścicielem stron na Facebooku, w tym momencie zobaczysz komunikat o tym, że one również zostaną dezaktywowane.

Dezaktywacja konta Fb obejmie również strony

Jeśli chcesz dokończyć proces, kliknij “Kontynuuj”.

Możesz ponownie aktywować swoje konto w dowolnym momencie, logując się do Facebooka lub używając konta na Facebooku do zalogowania się w innym miejscu. Pamiętaj jedynie, aby podczas ponownego aktywowania konta mieć dostęp do adresu e-mail lub numeru telefonu, z którego korzystasz podczas logowania, aby dokończyć operację.

Jak usunąć konto na Fb

Jeśli zdecydowałeś się trwale usunąć swoje konto na Facebooku, to proces wygląda następująco:

  1. Kliknij ikonkę “więcej” (trójkąt) w prawym górnym rogu Facebooka i wybież Ustawienia i prywatność, a następnie Ustawienia.
  2. Dalej w menu po lewej stronie kliknij Twoje informacje na Facebooku.
  3. Wybierz opcję Dezaktywuj konto i kliknij “Wyświetl”.
  4. Teraz wybierz Usuwanie konta, a następnie kliknij przycisk Przejdź do usuwania konta.
Jak usunąć konto na Fb - wybierz, czy dezaktywujesz, czy usuwasz konto

Jeśli jesteś właścicielem stron na Facebooku, w tym momencie zobaczysz komunikat o tym, że usunięcie konta prywatnego obejmie także wymienione strony:

5. Kliknij Kontynuuj. Zanim potwierdzisz usunięcie, Facebook wyświetli Ci komunikat o tym, co się wydarzy – pisaliśmy o tym na samym początku. Możesz zmienić zdanie i po prostu dezaktywować konto, robiąc sobie “wakacje od Facebooka”. W tym kroku możesz również pobrać swoje informacje opublikowane na Facebooku – m.in. zdjęcia, czy opublikowane posty.

6. Operację zatwierdzasz klikając “Usuń konto”.

7. W ostatnim kroku podaj swoje hasło do Facebooka i kliknij “Kontynuuj”. I to wszystko 🙂

A co jeśli chcesz anulować usunięcie konta na Facebooku?

Masz 30 dni, aby zmienić zdanie. Dopiero po ich upływie konto oraz wszystkie znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte i nie będzie można ich odzyskać.

Aby anulować usunięcie konta na Fb:

  1. Zaloguj się do konta na Facebooku w ciągu 30 dni od podjęcia decyzji o usunięciu.
  2. Kliknij opcję Anuluj usunięcie.

Trwałe usunięcie konta czy dezaktywacja konta na Fb – co wybrać?

Jeśli chcesz jedynie odpocząć od Facebooka lub korzystać dalej z aplikacji Facebook Messenger, lepszym wyborem będzie dezaktywacja konta na Fb. Jeśli definitywnie chcesz zakończyć swoją przygodę z Facebookiem, nie zamierzasz korzystać z Messengera, czy logowania z pomocą konta Facebooka – już wiesz jak usunąć konto na Fb.

Pamiętaj jedynie, że w obu przypadkach decyzja ta wpłynie także na strony firmowe, których jesteś właścicielem. Jeśli chcesz na nich publikować jednocześnie nie wchodząc na Facebooka, to jest na to świetne rozwiązanie – planery social mediów, takie jak Postfity.

Możesz zaplanować i opublikować posty – zarówno w czasie rzeczywistym, jak i automatycznie wg. harmonogramu. I to korzystając wyłącznie z zewnętrznej aplikacji. A jeśli martwi Cię, że brak Ci czasu lub pomysłów na tworzenie treści – to właśnie dla Ciebie powstały takie narzędzia jak Kalendarz wydarzeń i porad społecznościowych (z gotowymi propozycjami postów na każdy dzień miesiąca), czy Pomysły na treści.

PS. Postfity możesz przetestować bezpłatnie przez 30 dni. Sprawdź!

Chcesz efektywnie publikować, a przy tym oszczędzać czas? Zaplanuj posty!

Z pomocą Postfity – możesz zaplanować zarówno treści, obrazy, jak i wideo na: Facebooka, Instagrama, LinkedIn i Twittera.